Tak jsem dnes něco splácala není to nic moc ale ppotřebovala jsem se o ot podělit. Je to spíše průtok myšlenek než nějaký děj. Odehrává se po dílu 4x16. Ten úplně miluju jsou tu krásně vidět Cassovi pochybnosti.. no prostě ten díl je pekelně dobrej.. No ale tu “povídku” berte s nadhledem, je to jen no jen taková představa jak se moh Cass cítit. Teda tak jak by se mi to líbilo.
Castiel seděl u nemocniční postele. Přemýšlel, vzpomínal… Mohl vůbec Castiel žádat něco takového, mohl tolik ublížit tomu, kterého má chránit. Mohl? Ano, anděl věděl, že to byl rozkaz. Byl zvyklí rozkazy plnit bez zaváhání, bez otázek. Byl zvyklí pro rozkazy obětovat cokoli.
Ale od doby co poznal mladého lovce se v něm pomalu začínalo něco měnit. Začínal pochybovat, začínal …. Začínal cítit.
Jak řekli, jeho nadřízení, je nepřípustné, aby anděl cítil. Jak řekli, příliš se s Deanem sblížil a tím ztratil Jeho důvěru. Ale bylo to tak? Byl si s Deanem blízký. Dříve možná, dříve mu Dean snad i věřil, dříve ho možná pokládal za přítele...
Anděl znal spousty svazků, znal bratrské pouto, znal lásku k Bohu, ale přátelství… to bylo něco, co poznal až s Deanem a Castiel, ač nerad musel uznat, že ho přátelství naplňovalo více než láska k Bohu. Pro anděla to byla nepřípustná situace, jejich Otec má být vždy první.
Castiel se zmítal mezi svými pocity a odpovědností, kterou nesl na křídlech jako závaží.
Hleděl na spící oběť svých rozkazů, své víry a vzpomínal na první setkání. Na setkání, které Deana vyděsilo..
Další vzpomínka nebyla povzbudivější. Cass ji neměl rád, ale jako anděl si byl jistý, že výhružkou přinutí Deana k poslušnosti.
„jak jsem jen mohl“
stále viděl vyděšený pohled v Deanově tváři při vzpomínce na peklo, kterou anděl vyvolal. Jedna věta zničila vše o co se Castiel snažil. Jedna věta zpřetrhala veškeré naděje na důvěru, kterou si Castiel tak těžce vydobýval každý den.
Anděl nesnášel Deanovi sarkastické poznámky, neposlušnost, jeho absolutně žádný respekt, jeho bezbožnost… ale měl ho rád. I když tehdy o tom zapochyboval, byl vůbec on schopný mít rád? Mohl by někdo, kdo má rád udělat něco takového? Anděl, ano anděl toho byl schopný, byl schopný ublížit pro splnění svého rozkazu.
Po tomto incidentu, spíše po svém selhání, již nevěřil, že mu Dean dovolí se s ním sblížit. Ale s postupem času se setkávali častěji a jejich rozhovory, nabývali stále vřelejšího charakteru. Castiel si zažínal zvykat na jeho sarkasmus, tedy spíše začínal poznávat jeho osobnost. Netrvalo dlouho a i on odhalil, že vtipkování a hloupé poznámky jsou jen obrana proti pravdě, proti minulosti,… proti světu. Castiel začínal cítit Deanovu bolest, začínal cítit víc, než jen pouto spojující chráněnce a chráněného. Castiel začínal cítit pravé přátelství… a začínal mít strach z jeho ztráty…
Mýlil se, Dean měl srdce větší, než by si kdokoliv jiný dokázal připustit, Dean uměl odpouštět, uměl milovat, a uměl si vážit svých přátel,… ale uměl i skrývat bolest a zklamání, uměl tajit vše co by jiným ublížilo. Castiel tyto situace začal rozeznávat a snažil se mu v nich pomoc. Začínal zjišťovat že pro Deana jsou důležitá obětí, lidský kontakt, nebo jen přítomnost někoho komu věří, koho má rád. Ve chvílích jeho smutku, strachu, zoufalství… byl anděl s ním, nevyjadřoval se k situaci, ale byl s ním,
Castiel se v duchu usmíval, ta chvíle, kdy si byli navzájem blízcí, kdy si navzájem věřili mu byla vzácná. Až do dnes byl na světě štastný.
Ano, až do dnes. Jeho tvář se zasmušela. „Jak jsem jen mohl“ Smutně hleděl na nehybného chlapce. Na chlapce, kterého… měl rád. Opět o sobě pochyboval, měl ho rád a opět ho ranil. Castiel věřil, že Dean pochopí, co je to boží vůle. Ale také věděl, jak moc mu tím ubližuje. Viděl na Denově tváři prosbu o pomoc. Prosbu, která křičela jediné „Cassi nenuť mě“
„Já tě v tom nechal, nejsem dobrý přítel“
Castiel se nenáviděl ale anděl to cítil jako nutnost…
Je ti líp“
„Né díky tobě“
Tato slova zarývala, nůž hluboko do Casstieolova srdce. Ale nejvíce Casse tížila pravda. Pravda, kterou se snažil pře Deanem skrývat, pravda o první pečeti. Neznal ho příliš dlouho, a nakouknout do Jeho duše nebylo lehké, ale i tak věděl, že pravda o první pečeti je další šrám na Deanově duši, která pomalu umírá…
Anděl cítil smutek, obrovský smutek. Jeho slepá víra v Otce, rozkazy, věrnost… možná nadobro zničili naději na záchranu světa. Tohle si vyčítal anděl ale Casse trápilo, že možná nadobro ztratil svého přítele….
Postavil se nad usínajícího Deana, mlčky hleděl na tvář poznamenanou bolestí a utrpením…
„Omlouvám se…. Příteli“