Po dlhšej úvahe
, ktorá aj tak niekam neviedla som sa rozhodla hodiť sem túto krátku poviedku. Tak a teraz budem ticho čakať či mi za to niekto neklepne po prstoch.
Poviedka obsahuje aj nie príliš slušné výrazy, nie sú prehnané, ale kto niečo podobné nemusí... . Budem rada ak mi úprimne napíšete čo si o nej myslíte.
Trpasličí hnev„Daj sem kľúče, riadiť budem ja.“
„Nebudeš.“
„Buď mi ich dáš, alebo ti rozmlátim hubu.“
„Strč sa.“
Po tom ako sa Dean na Sama obrátil schytal jednu priamo do tváre. Zvalil brata na zem a o chvíľu jeden druhému uštedrili pekných pár rán a kopancov. Majiteľ motela na upozornenie zákazníka, ktorý mal na bitku dobrý výhľad zo svojej izby zavolal políciu. Uniformovaná žena podišla bližšie a s nechuťou chvíľu mužov pozorovala.
„Ako kohúti“ pomyslela si
„zasa dvaja kreténi, ktorý si chcú niečo dokazovať.“ „Tak to by stačilo, čo poviete?“ no žiadnej odozvy sa nedočkala, hoci nerada musela zasiahnuť. Do ruky zobrala obušok a nižšieho z dvojice, ktorý práve svojho súpera uhryzol do predlaktia, zdvihla a odsunula stranou. Na to zdola počula prúd nadávok, niektoré z nich dokonca ešte ani nepočula.
„Asi nebudete odtiaľto.“
Muža ktorého zatiaľ držala na ňu nebol agresívny, preto ho iba oprela o strechu čiernej Impaly.
„Obaja sa upokojíte a poviete mi k čomu medzi vami došlo.“
Dean sa usmial „tak pekného strážnika som dlho nevidel.“
Nadvihla obočie a pokrútila hlavou „pili ste niečo?“
Medzitým aj Sam stál na svojich. Nevraživo na brata zazeral.
„Nepili madam, to len tento kretén je tak blbí, že sám neotvorí ani dvere ak na nich nie je napísané do ktorej strany otvoriť idú.“
„Nevšímajte si ho, on pil určite alebo mu chýba polovica obsahu hlavy, neviem ale jedno z toho určite.“
Sam sa rozbehol bratovým smerom, no ten sa uhol a do cesty mu položil nohu. Sam tvrdo dopadol na asfalt, z úst mu začala tiecť krv, nie že by obaja už predtým neboli riadne dobitý.
„A mám toho dosť, pôjdete so mnou na policajnú stanicu“, policajtka vyťahovala putá.
„Prepáčte, to v mojom prípade nebude treba, ale jeho pokojne zoberte“ ukázal na Sama.
Mladá žena pred nimi nemala chuť sa teraz z niekým takto naťahovať „preukazy!“
„Sú na nich rovnaké priezviská. Ste príbuzný?“
Sam si zotrel z brady kvapkajúcu krv „s týmto nezvládateľným hovädom nemám príbuzné nič, verte mi.“
Nahlas povzdychla „obaja budete ticho, nemám náladu na dvoch dospelých, ktorý nevedia spolu vychádzať ako ľudia. Ak nič nenafúkate vypíšem pokuty a vy pôjdete od seba čo najďalej. Rozumeli ste?“
„Áno madam.“
„Presne to som chcel aj urobiť.“
Žena z bloku odtrhla dva pokutové lístky, podala bratom a pre istotu počkala či urobia čo povedala, nemienila sem ísť znovu. Dean zamával bratovi pred nosom kľúčikmi od auta, s víťazným úškrnom nasadol a primeranou rýchlosťou, aby ho policajtka nepokutovala druhý raz odišiel cestou smerujúcou von z mesta. Keď bol ešte na dohľad od Sama stiahol okníčko aby mu stihol rukou ukázať nie práve najpriateľskejšie gesto.
Vysoký muž kopol do kontajnera a s taškou na pleci odkráčal preč.
Deana zaskočil vlastný smiech, prudko zabrzdil. Pozrel do spätného zrkadla, z celej veci bol úplne mimo.
„Čo to malo znamenať?“
Dotkol sa brady na ktorej mal veľkú modrinu „Au, my sme sa asi celkom zbláznili“ prudko otočil auto s úmyslom ospravedlniť sa. Dúfal, že Sama ešte stihne, na rozdiel od polície. V diaľke zbadal svojho brata ako rozhadzuje rukami kráčajúc po krajnici, pridal plyn, keď bol dosť blízko odparkoval a vyletel z auta požiadať aby mu odpustil aj napriek tomu, že bitka nebola zapríčinená iba jeho vinou.
„Sammy, pozri ja... ” výraz tváre odrážajúci ľútosť v momente zmenil „... ty!“ a poriadnu mu vrazil, no Sam mu nezostal nič dlžný, znova boli v sebe rovnako ako na parkovisku pred motelom.
Zatiaľ čo tam to bola ešte docela nevinná hra s menšími následkami, teraz začali zachádzať až príliš ďaleko.
„Ty ma budeš hrýzť, neschopný, úbohý panák! To ja som tu ten dôležitý a teba to zožiera, čo?“
„Mal som ťa zabiť už keď si ma o to žiadal ako pes!“
Vtedy Sam chytil Deana pod krk. Dusil ho dovtedy kým nepadol celý červený na zem, niečo mu nedovolilo pokračovať.
„Dean, choď odo mňa čo najďalej.“
Zelenooký lovec sa pomaly zdvíhal z cesty, brata nikde nevidel a zasa nemohol uveriť čo sa stalo no tentokrát rovnakú chybu urobiť nechcel. Cítil, že ak by na seba narazili najbližšie asi sa postrieľajú. Vŕtalo mu v hlave prečo, musel prísť na rozumné vysvetlenie. Prestupoval na mieste
„pokiaľ som od neho dosť ďaleko... všetko je normálne.“ Vtedy mu napadla spásonosná myšlienka, vytiahol mobil aby mu zavolal, takto budú v kontakte bez toho aby si nadávali, bili alebo ešte niečo horšie.
„Sammy si to ty? Myslím skutočne ty. Prepáč, vieš, že čo som hovoril, robil.. nebol som to ja. Spolu vyriešime čo sa okolo nás zrazu deje.“
„Bastard“ a položil.
„Fajn odpoveď“ Dean nevedel či sa má smiať alebo začať obávať o brata „takže na Sammyho asi neplatí to čo na mňa.“
„Potrebujem izbu s... jednou posteľou.“
„Ľutujem, sme obsadený.“
„Obsadený? Veď dnes ráno sme z vášho motela odchádzali, na parkovisku sú dve autá.“
Majiteľ si odkašlal „pre vás sme obsadený a ak tu zbadám toho vášho spoločníka vyhodím ho rovnako. Nikto sa mi pred mojim motelom počas dňa biť nebude.“
„Možno nie pred motelom, môžem vám jednu vraziť už tu vo vnútri.“ Deana nevytočilo čo mu muž pred ním povedal, ale ako, jednal s ním povýšenecky.
„Mám zavolať strážničku? Určite vás rada uvidí po tom čo ste jej sľúbili že odídete.“
Dean viac nepovedal, jednoducho išiel hľadať iné ubytovanie.
„Dnes mám naozaj „šťastný“ deň, najskôr brat a teraz táto hora tuku.“ Znechutene obchádzal mesto až kým nenašiel čo hľadal. V izbe zo seba zhodil bundu a chvíľu sedel na stoličke. Myšlienkami bol pri poslednom prípade.
„
Klasika, duch, ktorý škodil miestnym, nič zvláštne. S nikým podozrivým sme sa nestretli. Išli sme sa najesť, nakúpiť zásoby a ráno pred motelom... .“V duchu prebral každú maličkosť, ktorá by mu mohla pomôcť, no na nič rozumné neprišiel.
„Nezostáva mi nič iné než zájsť do knižnice.“Bola takmer tma keď sa vracal naspäť do motelovej izby. Siahol do vrecka po kľúče, zarazil sa, vo vnútri svietila lampa, vedel, že on ju zažatú určite nenechal. Chytil kľučku a s namierenou zbraňou rýchlo vkročil do miestnosti. Jeho prekvapenie bolo o to väčšie, že pred sebou uvidel známu tvár.
„Bobby?“
Lovec spokojne sedel na posteli a jedol oriešky.
„Práve som dorazil, auto je zaparkované o ulicu nižšie.“
„Teda, rád ťa vidím, ale prečo si prišiel, vieš my ti teraz asi príliš nepomôžeme sami máme „menší“ problém.“
„Počul som.“
„Čo si počul?“
„Volal mi Sam.“
„Takže nakoniec sa spamätal aj on?“
„Ja neviem, neznel tak, že by sa z niečoho práve spamätal. Pýtal sa na teba, keď som mu povedal že naozaj neviem kde si začal hrozne nadávať ako keby ho posadol minimálne démon.“
„Fakt? Prečo ma nič z toho neprekvapuje, ale démon to nebol, inak by som mu pred motelom nehrýzol do ruky zatiaľ čo on si robil boxovacie vrece z mojej hlavy. Medzi nadávkami, aký bol obsah rozhovoru?“
„Vieš, oni to vlastne boli samé nadávky. Niečo v tom zmysle, že si najväčší idiot akého kedy poznal a že si ťa nájde.“
„Čo to môže byť, nejaké urieknutie?“
„Nemyslím ten hnev sa zrejme v jeho prítomnosti prenáša aj na ostatných, ako si povedal. Skôr mi pripadá, že niečo hmotné čo mu niekto podstrčil.“
„Na ostatných sa neprenáša, zatiaľ iba na mňa, počas bitky pri nás stála policajtka, úplne pokojná, vlastne celkom milá, pretože ani jedného našťastie nezatkla.“
„Kedy to bolo?“
„Ráno. Vstali sme, išli k Impale a tam na mňa vyskočil Sam kvôli kľúčom.“
„Hľadal si niečo?“
„Áno, ale problémom nie je nájsť podobné správanie pod niečím vplyvom, ale nájsť jedinú pravú príčinu. Pozri mám asi dvadsať rôznych prípadov a všetky sa od nášho líšia v rôznych detailoch.“
„Dobre, pomôžem ti, možno spolu nájdeme viac.“
Knižnicu zatvorili asi pred pol hodinou a tak zašli do jednej internetovej kaviarne v strede mesta.
„A čo toto?“
„Hmm“, Dean pomaly prečítal článok s názvom trpasličí hnev, napísala ho novinárka miestneho spiritistického časopisu. Spovedala v ňom staršiu ženu, ktorá tvrdila, že svojho manžela zmlátila preto, že jej podstrčili červenú keramiku v tvare trpaslíka. Chvíľu premýšľal „trpaslík?... ja toho malého smrada asi prerazím.“
Bobby vedel, že Dean si spomenul na niečo veľmi dôležité „Tak povieš mi konečne o čom tu hovoríš?“
„Bobby, keď sme prišli do obchodného centra pri butiku s oblečením stál malý muž trpasličieho vzrastu. Sam sa mu asi svojou výškou nepozdával. Začal si ho doberať. Teda poviem ti, mal talent... lepšie by som to nedokázal hádam ani ja.“
„Dean môžeš sa prestať smiať a sústrediť pozornosť na našu vec?“
„Ešte som sa nedostal, k tomu najlepšiemu. Chceli sme odísť, ale ten trpaslík ho stále prenasledoval a poťahoval za nohavice. Nemohol sa ho zbaviť. Vieš aký je Sam pokojný, ale toto už nevydržal a nakričal na neho. Všetci okolostojaci pozerali ako kričí na invalida a zúrivo sa na oplátku pustili do Sama.“