Nevím, jestli se tohle dá brát jako povídka, ale dávám vám to sem. Potřebovala jsem si trochu uspořádat myšlenky a taky se vypsat z věcí, které jsem měla potřebu vyjádřit a týkaly se Deana. Tohle je vlastně takový záznam Deanových myšlenek. Nenabídnu vám žádné přesnější časové určení, kam bych tohle jeho přemítání chtěla zasadit. Týká se ale delší doby, kdy se musí potýkat s tíhou všech možných věcí od doby, kdy se dostal z pekla. Doufám, že se bude líbit.
Hledání odvahy
Zpět mezi živými. Ve světě chaosu, napětí, trápení a neštěstí. Ve světě plném života a naděje. Tolik se liší od pekla. Místa, kde city nemají místo a všechno lidské pozvolna umírá. Prázdný prostor plný bolesti. Žhavé. Tupé. Tepající. Neuchopitelné. Požírá zevnitř a nelze se jí zbavit, ani ji utišit. Je nemožné zapomenout. Nic jí nedokáže zmenšit. Jak se s ní mám vyrovnat, když se mi naskytla příležitost žít dál?
Sam nic netuší. Doufám, že ještě dlouho nebude. Nejsem připraven. Nevím, jestli někdy budu. Cožpak mu můžu život ztížit ještě víc? Mám právo zasvětit ho do světa, kde ožívají noční můry. Jsou jich stovky, tisíce možná miliony a všechny útočí na svou oběť naráz. Nelze se před nimi schovat. Ne v pekle. Propasti, která se lidskou bytost snaží přesvědčit o tom, že je zvíře. Nemyslící hladové raněné zvíře. Nevím, jak dlouho vydržím stát bez svěšených ramen. Bez třesu. Vzpomínky jsou příliš živé. Příliš prožité. Nezvládám je. Tolik vzpomínek a tak málo odvahy.
Ne. Nemám odvahu. Přišel jsem o ni tam dole, kde mi bylo dáno najevo, že nemá smysl utíkat. Alespoň mám přetvářku. Jedinou užitečnou vlastnost, která mi zbyla a kterou se můžu bránit. Sam by se mnou nesouhlasil. I přes všechno, co jsem udělal, přes všechny mé prohry, ve mně vidí hrdinu a já se proto cítím ještě víc mizerně.
Poslední dobou nacházím útěchu v lahvi Whisky. Ne v alkoholu. Jen ve Whisky. Z počátku jsem si myslel, že mi pomůže zapomenout. Bláhovost. Pokud se napiju, vzpomínky jsou ještě jasnější. Zarývají se pod kůži jako rozpálené jehly, ale já se stejně napiju, protože nesnesu výraz, který má můj mladší bratr ve tváři, když mě pozoruje. On mne vidí. Dokáže se mi pohledem dostat až tam, kde to bolí nejvíc a tím mě zabíjí. Každý den. Chvíle, kdy se mu budu muset svěřit, se blíží. Jestli budu dál mlčet, stáhnu Sama s sebou. Jenomže mi chybí odvaha. Jak ji získat zpět? Bolest je příliš veliká. Černá díra už ve mně zůstane navždy. Ponesu si ji v sobě do doby, kdy opět zemřu, a není způsob, jak ji vyplnit. Musím začít od začátku, od vratkých dětských krůčků, a najít uvnitř sebe jiné místo, kde bude moje odvaha mít šanci vyrůst. Andělé mě vytáhli z pekla a já se jim musím odvděčit, ať jsou jejich záměry jakékoliv.
Otisk dlaně, který dotyk anděla zanechal, mi překvapivě nepůsobí bolest. Spíš chladí a uklidňuje. Přináší mi útěchu. Snaží se mi připomenout, že po všem, čím jsem si musel projít, jsem stále člověkem, že jsem já. Pokaždé, když na své ocejchované rameno pohlédnu, cítím se, jako by ze mě část břímě opadla a na chvíli zase dokážu myslet jasně.
Zvláštní, nikdy bych si nepomyslel, že něco jako nebe může skutečně existovat. Jsem zmatený. Není to tak, že bych věřil. Nechystám se stát pravidelným návštěvníkem kostela, abych tam vzdával bohu hold a děkoval mu za záchranu. Ne, důležité totiž je, že já
vím. Oni tam někde jsou a jsou skuteční. Mocní a přesto zranitelní. Objevili se odnikud a vysvobodili mne, aby mě zatáhli do své hry. Vytvořili si nového pěšáka pro svoji válku s démony. Kdyby peklo nebylo tak hrozné, zřejmě bych je nenáviděl za to, že mě nenechali nepokoji. Nemám snad právo, zkusit žít aspoň jednou podle svého? Abych zjistil, jaké to je být pánem svého osudu? Neobětoval jsem snad dost? Tolik otázek ohledně důvodu, proč si vybrali zrovna mě a žádná odpověď. Jsem člověk z masa a kostí. Jak jim můžu pomoct odvrátit apokalypsu?
Měl bych se dát do kupy. Opilostí nikomu nepomůžu. Ani jim, ani sobě, ani Samovi. Měl bych se stydět pokaždé, když tu zatracenou láhev otevřu, ale necítím nic. Jen černou pulzující díru. Jednou vysvobození přijde. Nějaký čas to potrvá, ale chvíle pravdy se blíží. Konec lhaní do očí a přetvářek. Naučím se, jak se vzpomínkami žít. Přijdu na to, co je odvaha. Kdysi jsem ji přece měl. Nebo ne?