Tak jsem jí radši teda přehodila sem do samostatného topicu
(janko, myslím, že už sis vzpomněla, že
)
ROZHODNUTÍNad noční oblohou v Lawrance se stahovala mračna. Zahřmělo a několik drobných kapek se neslyšně odrazilo od bot osaměle stojícího muže. Déšť brzy zesílil, ale John Winchester se ani nepohnul. Dešťová voda a slzy se slévaly dohromady a vytvořily na ustaraném obličeji průhlednou mozaiku.Zaklonil hlavu. Vyzývavě nastavil tvář nelítostně se spouštějícím kapkám.
Jeho duše naříkala: „Proč mi tě vzali? Kam jsi odešla? Víš, jak moc tě potřebuji, Mary.“
„Uplynul teprve týden. … Týden od chvíle, co jsem tě viděl obklopenou plameny … Týden od chvíle, která zničila můj život … život naší rodiny. Ach, Mary, nevím, co si počít. A co teprve naše děti! … Prosím tě, vrať se!“
John se váhavě otočil a vrávoravým krokem se vydal ke dveřím motelového pokoje. Sevřel kliku a opatrně otevřel dveře, aby nevzbudil své syny.
Sundal si boty, vysvlékl promoklý kabát a vlhký svetr, přešel k ledničce, vyndal z ní plechovku s pivem a nakonec ztěžka dosedl na měkký gauč. Vzhlédl a jeho pohled padl na dveře do ložnice, kde spali dvě malé děti – půlroční Sam a čtyřletý Dean.
Povzdechl si, přivřel oči a hltavě se napil. Když opět dokázal zaostřit zrak, všiml si, že mezi dveřmi stojí malá postava.
„Uh … copak je Deane?“ zašeptal. „Potřebuješ něco?“
Jeho syn se nepohnul.
„Nemůžeš spát? Pojď sem ke mně a řekni mi, co tě trápí.“
John věděl, že se odpovědi nedočká. Ode dne, kdy jeho matka zemřela, Dean neřekl ani slovo.
Drobná dětská ruka za sebou zavřela dveře, potom se Dean volným strnulým krokem dokolébal do středu místnosti, klekl si na kolena a zabodl své oči přímo do očí otcových.
John se vyděsil. Zahlédl prázdnotu, která z Deana vyzařovala místo štěstí.
„Deane, odpověz mi. Co je ti?“ rozkázal nervózním hlasem.
Malý kluk zabořil obličej do dlaní a tiše se rozplakal.
„Synu, já vím, že je to těžké … pro nás pro všechny … Musíme se snažit … držet spolu. Postaráme se o Sammyho. Jen … prosím, už neplač.“
Otcova dlaň spočinula na Deanově rameni. Pokusil se syna neohrabaně pohladit po vlasech. Tělo dítěte se však nepřestalo otřásat neovladatelnými vzlyky. Zarmoucený muž chtěl vzít Deana do náruče a odnést ho zpátky do postele, když najednou uslyšel svého syna poprvé od tragické události promluvit.
„Je mi horko … Mami, mami … je tu takové horko. Kde jsi? … Přijď sem ke mně …“
„O čem to mluvíš, Deane?“ vybuchl John znenadání a v panice se synem zatřásl.
„Mami, kdo je ten pán? … Neznám ho. Nelíbí se mi … Je pozdě. Chci spát … Pošli ho pryč, prosím. Může přijít jindy.“
„Ne, nepůjdu zpátky do svého pokoje … napít? Tak … tak dobře. Přinesu sklenici vody. Ten pán chce taky? …“
„Mami, kde jsi? … Oheň … Hoří … u Sammyho. Kde je Sam? … Mami, tati … nééé, maminko, co se to děje? … Co se stalo?“
„Co jste udělal mamince? Ne, nepůjdu s vámi. Nedotýkejte se mě. Au, to bolí … Mami, tati.“
„Neboj, Sammy, držím tě. Už jsi v bezpečí. Postarám se o tebe … Budu tě chránit. Vím, že to dokážu. Mnohem líp než kdokoliv jiný … než táta.“
Zničehonic dětská postava zmlkla. Obličej měla stále zabořený v dlaních. John Winchester svého synka nepatrně zvedl a odnesl ho do ložnice.
Věděl, že až se Dean dalšího dne probudí, nebude si nic z toho, co řekl pamatovat. Žal, který si vyslechl skrze synova slova, a obvinění, která byla zaseta hluboko do jeho duše, se zlomenému muži zabodla přímo do srdce. Uvědomil si děsivou pravdu. Smrt Mary nebyla nehoda. Neblouznil, když ji viděl přišpendlenou ke stropu.
Vztek zaplavil jeho mysl. Osamělá kapka se mu skoulela po levé tváři. Věděl, že je poslední. Už nebudou žádné slzy. Žádné slitování. Jediné, co měl, byla pomsta.