Ja som známa mojimi veľmi zaujímavými snami a táto poviedka je už druhá v poradí inšpirovaná tým, čo sa mi snívalo. Pozmenila som tam síce koniec, ale tak snáď ma zaň nezabijete, i keď je dosť tragický.
Najviac ubližujeme tým, ktorých milujeme
Tento príbeh sa začína uprostred noci na neznámej ceste v nádhernom čiernom Chevrolete. Je to príbeh o dvoch bratoch, ktorý vás donúti zamyslieť sa nad týmto svetom, nad vaším životom, nad tým, čo je naozaj dôležité... Vyrozprávam vám príbeh o tom najsilnejšom ľudskom cite. Príbeh, aký ste ešte nepočuli. Tak sa pohodlne usadte a nechajte sa unášať slovami lásky, hnevu, smútku i šťastia, slovami poznania...
„Pozri, ja viem ako sa cítiš...“
„Ó naozaj? Koľko si mal rokov, keď zomrela mama? Štyri? Jess zomrela pred šiestimi mesiacmi. Ako dopekla môžeš vedieť, ako sa cítim?“
Dean nemohol uveriť vlastným ušiam. Naozaj si toto o ňom Sam myslel? Že už zabudol na tú bolesť? Smutne sklopil hlavu a vystúpil z auta. Prešiel ku kufru, vybral z neho samove veci a podal ich šokovanému bratovi, ktorý ho nasledoval von.
„Čo to robíš, Dean?“
„To, čo vidíš, Sam.“
„To nemyslíš vážne.“
„Smrteľne.“
„Dean no tak...“
„Nie Sammy. Pozri je mi ľúto, čo sa stalo tvojej priateľke, no ak si myslíš, že som zabudol na tú bolesť, akú som cítil, keď zomrela mama, tak sa veľmi mýliš. Ja som nikdy nezabudol, akoby som mohol? No to nie je dôvod, pre ktorý robím to, čo robím. Samozrejme, že túžim po pomste, ale nie je to pre mňa to najdôležitejšie, Sam. Nikdy nebolo.“
Dean pokrútil hlavou.
„Si sebecký, vieš o tom? Stále si robíš len to, čo chceš a nemyslíš na nikoho iného, len na seba. Naša práca je o pomáhaní ľuďom, nie o pomste, a preto idem tam, kam nás otec poslal. Rodina, Sam. Až to slova bude aj pre teba niečo znamenať, zavolaj.“
Na to prešiel k dverám Impali. Ešte sa poslednýkrát otočil a so slovami „Ja totižto zodvihnem.“ nastúpil a odišiel do noci, nechávajúc za sebou prekvapeného brata.
Sam chvíľu stál uprostred cesty, onemený deanovou reakciou, no veľmi rýchlo si uvedomil, čo urobil, ako veľmi deanovi ublížil... Stopol jedného kamionistu a vyrazil za bratom. Prišiel do mesta, do ktorého ich poslal otec a prezrel niekoľko motelov, až našiel ten, kde sa Dean ubytoval pod jedným z jeho vymyslených mien. Keď ho však nenašiel v izbe, ktorú si prenajal, vybral sa do lokálneho baru.
Dean sedel za barovým pultom a v rukách držal poloprázdny pohár whisky, no Sam vedel, že nie je jeho prvý. Zhlboka sa nadýchol a prisadol si.
„Hej.“ Dean k nemu zdvihol pohľad a zamrmlal „hej“.
„Ja...uhm...prepáč, Dean. Správal som sa ako idiot. Nemal som právo povedať, to čo som povedal. Vieš, že som to nemyslel vážne, však? Len som proste stratil nervy. Otec...on...nerozmýšľal som Dean a veľmi ma to mrzí. Nikdy som ti nechcel ublížiť, prosím odpusť mi.“
Dean chvíľu pozeral na pohár v ruke, akoby rozmýšľal, čo má urobiť, no potom sa len slabo pousmial a prikývol.
„To je v poriadku, Sammy. Chápem. Potom všetkom, čo sa v poslednej dobe stalo...“ Dean na prázdno preglgol, keď sa mu vynorili spomienky na to, ako ho brat postrelil.
„To ma neospravedlňuje, Dean. Ty si tu vždy pre mňa bol, vždy si sa ma snažil chrániť a vždy si mi dokázal odpustiť. Nezáležalo na tom, ako veľmi som ti ublížil, ty si sa vždy vedel preniesť cez bolesť a okamžite sa na mňa prestať hnevať. Dokonca aj keď som ťa pred pár dňami postrelil. Stlačil som spúšť, Dean. Niekoľkokrát. Ak by ta zbraň bola nabitá, zabil by som ťa...“ Hlas sa mu zlomil a on musel prestať, keď zacítil deanovu ruku na jeho ramene.
„Nebol si to ty, Sammy. Ellicot ti niečo urobil a to ťa prinútilo, to urobiť. Ja viem, že by si nikdy naozaj nevystrelil, Sam. Nie ty.“ Sam mal slzy v očiach.
„Ako mi tak rýchlo dokážeš všetko opustiť? Prečo sa na mňa nehneváš?“ Dean naňho uprel svoje smutné oči.
„Naozaj nepoznáš odpoveď na tú otázku?“ Sam mal zrazu sucho v hrdle a ruky sa mu triasli.
„Hej... Aj ja ťa mám rád, Dean.“ Ticho zašepkal, no Dean ho aj tak počul a zo široka sa usmial.
„Čo povieš na to, aby sme odtiaľto vypadli? Na dnes som už aj tak mal viac než dosť.“ Sammy sa zasmial a vstal.
„Počkám ťa von.“
„Fajn.“ Povedal Dean a vybral z nohavíc 20 dolárovku, čakajúc na barmana, aby mohol zaplatiť.
Sammy vyšiel von, keď ho odrazu niekto zozadu pritlačil k stene.
„Kde máš prachy?“
„V pravom vrecku.“ Automaticky odvetil. Nechcel, nič riskovať a aj tak mal pri sebe len 35 dolárov. Zlodej mu ich rýchlo zobral a začal utekať. Avšak po pár metroch sa zastavil a namieril naňho zbraň. Sam zamrzol na mieste, no zacítil ako ho niečo ťažké zrazilo k zemi v momente, keď zaznel výstrel. Najprv bol dezorientovaný a nechápal, čo sa stalo. Uvedomil si však, že je na ňom zvalené akési telo. Telo, ktoré on poznal veľmi dobre. Telo jeho brata.
„Dean?“ spýtal sa so strachom.
Dean práve vychádzal z baru, keď si všimol ako nejaký chalan mieri na Sama. Okamžite sa rozbehol k bratovi a zrazil ho na zem. Zacítil ako ho guľka zasiahla do chrbta, tesne nad panvou. Bolesť však trvala len krátko a on stratil vedomie.
Keďže Dean Samovi neodpovedal, začal Sam hľadať zranenia a keď nahmatal strelnú ranu zachvel sa mu žalúdok. Na rukách cítil deanovu krv a jeho brat bol až nebezpečne ticho, čo Sama desilo najviac. Ľudia vybehli z baru von, keď začuli výstrel a niekto musel zavolať záchranku, lebo Sam počul v diaľke sirény. Jedine deanov dych, ktorý cítil na krku ho upokojoval a dodával mu nádej.
Keď prišla sanitka, Sam prestal vnímať všetko okolo. Videl ako sa k nim rozbehli záchranári, ako rýchlo začali ošetrovať Deana. Niekto sa ho spýtal, či je zranený, na čo on odpovedal, že nie a potom sa odrazu ocitol v nemocnici. Netušil ako sa tam dostal, všetky jeho spomienky boli zahmlené. Uprene sa pozeral na dvere, za ktorými prebiehala operácia jeho brata. Niekoľko nekonečne dlhých hodín mu nevedel nikto nič povedať, až sa nakoniec dvere otvorili a k nemu podišiel jeden z lekárov.
„Je mi veľmi ľúto...“ Sam začal zrýchlene dýchať, no aj tak mal pocit, že sa mu do pľúc nedostáva dostatok kyslíka. Jeho nohy ho dlhšie nedokázali udržať a on sa zviezol popri stene na zem. Doktor k nemu ešte hovoril, ale on už nič nevnímal. Dean bol mŕtvy. Jeho brat bol mŕtvy. Sam sa odrazu prudko postavil.
„Môžem ho vidieť?“ Lekár prikývol a nechal ho samého, vyrovnať sa so stratou.
Sam pomaly vošiel dnu a keď zbadal deanovo telo na operačnom stole, slzy sa mu rozkotúľali po líciach. Opatrne k nemu podišiel a chytil ho za ruku.
„Hej.“
„Prečo si to urobil? Prečo si ho nenechal, nech ma zastrelí? Zaslúžil by som si to potom všetko, čo som ti urobil. Ty si pre mňa nemal zomrieť.“ Sam nedokázal pokračovať. Nemohol sa na Deana hnevať, nemal právo mu nič vyčítať. A tak tam len ticho sedel a plakal.
O týždeň neskôrSam stal na cintoríne nad hrobom svojho brata. Fúkal chladný vietor a obloha bola posiata mračnami. Sam držal v rukách strieborný prsteň, ktorý Dean stále nosil a amulet, ktorý si nikdy nedal dole, odkedy ho dostal. Najprv zahrabal prsteň do zeme, kde vložil urnu s deanovým popolom. Bolo to trochu netypické, ale keďže vedel, že Dean by chcel byť spopolnený a rovnako vedel, že by chcel odpočívať vedľa ich mami, rozhodol sa pre tento spôsob. Akonáhle bol prsteň v zemi, Sam vzal amulet a prehodil si ho okolo krku.
„Volal som otcovi. Celý týždeň som mu nechával odkazy, no on stále nezavolal späť. Snažil som sa nemyslieť na to, čo sa stalo, ale odkedy si odišiel, nebol som schopný jesť ani spať, stále mám pred očami toho chalana, ako na mňa mieri. Viem, že si sa pre mňa obetoval a chceš, aby som pokračoval ďalej, ale ja nemôžem. Nie potom, čo sa stalo Jess. Nie potom, čo sa stalo tebe. Prepáč, Dean, ale ja už nechcem žiť. Chcem byť opäť s tebou a Jessicou... Chcem stretnúť mamu... Ja... Vždy si mi vedel odpustiť a ja len dúfam, že mi dokážeš odpustiť aj teraz. Mám vás všetkých veľmi rád.“
Boli to samove posledné slová predtým ako vytiahol zbraň a zastrelil sa. Ako jeho telo dopadlo na zem okolím sa roznieslo hrmenie a strhla sa búrka. Akoby aj nebesá smútili nad stratou hrdinov tohto sveta.
Život nie je prechádzka ružovou záhradou a my musíme každodenne čeliť mnohým prekážkam. Vidíme trpieť našich blízkych, strácame tých, ktorých sme milovali...Niekedy sa nám podarí s tým zmieriť a ísť ďalej, no občas toho stratíme až príliš veľa, a keď raz nemáme dôvod žiť, naša existencia nemá zmysel. No smrť nie je koniec našej cesty a čo sa nám nepodarilo dosiahnuť zatiaľ, čo sme žili, sa nám môže podariť po smrti. Verím, že tí, ktorí si to zaslúžia, budú spasení a nájdu pokoj. Občas je lepšie oslobodiť sa od bolesti tohto sveta a zasadnúť na svoje miesto tam hore...