| Učíme sa po slovensky a po česky taky;) | |
|
+17SkreechTina Madlen LenkaX22 GoreGasm Soniq Kristine sisel Zizi Kaja jana7413 funny SNlois Samabel janka410 Chrystelle dion-fortune Sarinka 21 posters |
|
Autor | Správa |
---|
Sarinka Diabolský admin
Počet príspevkov : 7654 Age : 36 Bydlisko : Cardiff, UK Nálada : Sherlocked Registration date : 29.11.2007
| Predmet: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 1:34 | |
| Jannka ma dnes inšpirovala na založenie tohto topicu. Táto téma je na mnohých fórach pomerne populárna, tak smelo do toho... V podstate ide o to, že Slováci budu hovoriť po česky a naši susedia po slovensky...Tiež sa tu môžete na čokoľvek spýtať, čo sa vám v tom druhom jazyku zdá nejasné, príp. sa podeliť o vaše skúsenosti, povedať, čo sa vám na danom jazykú páči a čo nie, či dať niekomu lekcie slovenčiny či čestiny. V poslednej dobe sa hovorí, že už si tak dobre nerozumieme a sú medzi našimi jazykmi pomyselné "barikády", poďme ich zbúrať. Tak jedem, lidi... | |
|
| |
dion-fortune Winchester
Počet príspevkov : 12342 Age : 34 Bydlisko : saphire ocean :) Nálada : k-popovská :D Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 5:29 | |
| wow, ceski sem nemluvila hodne dlouho a mimo tohohlej webu sem s timhle jazykem neprisla do kontaktu moc dlouhou dobou takze mi prosim prominte kdyz se spletu. mne by zajimneli mnesice jak se reknou protoze te mi delaji potize porad. dekuji mimochodem ja si nemyslim ze by tady byli velki barieri medzi nasi jazyki, prave naopak. | |
|
| |
Chrystelle Pekelný moderátor
Počet príspevkov : 10688 Age : 47 Bydlisko : Morava Nálada : Skvělá! Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 8:40 | |
| Jaj, tak ono nestačí, že sa učím po anglicky a chodím na ruské forum, eště aj slovenštinu budem oprašovať. No já bych potřebovala nastudovat slovenštinu úplně od základů, protože gramatika mi moc neříká. Mluvit po slovensky mi nedělá moc problém, protože mám na Slovensku obrovské množství rodiny a jako malá jsem tam jezdívala na prázdniny. A navíc mamky druhý(současný) manžel je Slovák. Proto když někoho slyším nebo vidím psát po slovensky, tak se mi hned plete slovenština na jazyk. Horší je to s psaním.....tam si fakt vůbec nejsem jistá, protože máte jiná pravidla pravopisu a navíc ty různé "značky" nad nezvyklými písmeny.... Potřebovala bych slovenskou klávesnici. df - leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec. | |
|
| |
janka410 Winchester
Počet príspevkov : 5348 Age : 54 Bydlisko : Morava Nálada : Skvělá Registration date : 01.12.2007
| |
| |
Samabel Pekelný moderátor
Počet príspevkov : 10070 Age : 34 Bydlisko : Praha Nálada : Travel and explore!!! Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 14:17 | |
| Jéžiš, tak to nevím,jestli je dobrý nápad tohle po mně chtít... rozumím v pohodě, ale psát to Když si vzpomenu jakou legraci měli třeba mé slovenské kamarádky na slovo houska juj, to bude něco | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
Počet príspevkov : 7654 Age : 36 Bydlisko : Cardiff, UK Nálada : Sherlocked Registration date : 29.11.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 14:43 | |
| Housenka? To je roztomilé... Ja aj viem písať po česky, len neovládam vašu gramatiku, napr. my máme vždy v slovesách na konci "i", no vy "y", tomu nerozumiem. Tiež neviem, ako napr. v prídavných menách píšete mäkké či tvrdé "y". U nás to je tak, že v prídavných menách píšeme "y" v jednotnom čísle napr. on je pekný a mäkké v množnom napr. oni sú pekní. Inak sa tiež musím podeliť s jednou príhodou. My sme mali stužkovú v Prahe a to vám poviem, bola sranda. Ako sme tak šli po tej ulici ako je Václavské námestie, tak okrem angličtiny, nemčiny, japončiny a neviem čoho ešte, sme skoro čestinu nepočuli, a keď hej, tak vždy len že: "ty vole", "ty krávo"...bolo to strašne zábavné a najroztomilejšie bolo, keď sa nám predavači prihovorili po slovensky alebo namiesto "děkuji" povedali "ďakujem"... Tiež mám problém s vašimi mesiacmi...viem, že květen je máj, leden - január a prosinec - december a je to asi tak všetko, v ostatných mám bordel... | |
|
| |
Počet príspevkov : 10070 Age : 34 Bydlisko : Praha Nálada : Travel and explore!!! Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 14:57 | |
| Ne housenka... houska je druh pečiva..jako rohlík nebo tak... kamarádky si z toho slova dělaly legraci.... pořád si myslely, že mluvím o mláděti zvířete a ne o jídle. Pokud chceš lekci v i/y , tak mi se píše v pokud mluvíš v jednotné čísle a my pokud v množném.... vy v jednotném nejde tak jen s y. Uznávám, že čeština není zrovna jednoduchý jazyk, ale vždycky si říkám.... buď ráda, že se nemusíš učit nějakou tu čínskou hatmatilku... a taky - když zvládneš češtinu, tak musíš zvládnout i angličtinu! Ale někdy je to boj A kamarádky asi nejvíc nechápaly, že skloňujeme jména. | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 15:18 | |
| Jejda, hej, som si to slovo zle prečítala, houska je po našom žemľa, nie? Tie mená som si tiež všimla, napr. keď Dean kričí Sam, vy tam dáte Same... To s tým i/y v my a mi, máme rovnako a vy s mäkkým i tiež nepoužívame, takže to máme rovnaké, inak aj písanie čiarok máme rovnaké... | |
|
| |
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 15:23 | |
| Jsme přecijen ti sousedé... ono zas až tolik odlišností nemá. jj, houska=žemle SamE, DeanE, JohnE jo, to E tam prostě je. | |
|
| |
Počet príspevkov : 10688 Age : 47 Bydlisko : Morava Nálada : Skvělá! Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 15:31 | |
| No, je pravda, že zrovna to naše skloňování jmen se mi moc nelíbí. V tom seriálu mi to dost vadí, protože se mi líbí, když na sebe volají "Dean", "Sam" apod. :sunny: Prostě tohle se mi na angličtině moc líbí. A vy na Slovensku to vlastně máte taky tak. Jinak, mě dost fascinuje tahle "stříška" nad "o" - najskôr. Nějak už si nepamatuji, ako sa to vlastně volá. :oops: A když už jsme u toho, taky si nejsem jistá, jestli vůbec píšete to "ě", jako jsem třeba napsala ve slově "vlastně". No jak říkám, mám v tom dost guláš. Ale věřím, že s vaší vydatnou pomocí, se my Češi brzy dostaneme do obrazu. | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 15:45 | |
| Strieška nad o... ..to je zlaté... myslíš ô? Ja ani neviem, ako sa tá "strieška" volá, ak to má nejaký názov..ale pri vyslovovaní musíš našpúliť pusu.. :o Nie, nepoužívame ě, ani ř...len také divné veci ako ä,ô či ŕ... | |
|
| |
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 15:52 | |
| | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 16:02 | |
| Tak si budem predstavovať, že to hovoríš.. My to máme automaticky v klávesnici, možno by si sa k tým naším podivným veciam dostala, keby si si prepla klávesnicu na slovenskú, ak ti to teda ide. Ja s ě a ř nemám problém, pretože je vlastne e a r s mäkčeňom.. Ďalší príspevok sa pokúsim napísať v češtine, ale bude tam snáď tona chýb...
Naposledy upravil dňa 19.12.07 16:29, celkom upravené 1 krát. | |
|
| |
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 16:22 | |
| | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 16:59 | |
| Ale když já nevím, co napsat... To je ale ironie, já studuji pedagogiku, i když se sama jako učitelka vúbec (nevím, jak mám dát to vaše "u" s kroužkem ) neumím představit. Jemonže já studuji slovenštinu a čestina mi dělá veliké problémy. Tak co, kolik chyb jsem udělala... Nevím, kdy mám používat ě, tak jsem se doufám strefila.. | |
|
| |
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 17:10 | |
| i když se sama, a lepší by asi bylo vyjádřit to jako si sebe sama jako učitelku, ale to už rýpu do detailů jinak náhodou dobrý tleskám myslím, že já se zatím o slovenštinu pokoušet nebudu :bom: | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 17:19 | |
| Ten príspevok som si asi päťkrát editovala, pretože som zistila, že tam mám vopchanú slovenčinu... Ale daj niečo, aj ja si chcem vyskúšať, aké je to byť učiteľkou skôr, než pôjdem na ostro.. | |
|
| |
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 21:43 | |
| Nooo, veru slušný príspevok. Možno by nebolo zlé, kebysme občas napísaly daký ten príspevok po slovensky, alebo vy v češtine a navzájom si je opravovaly. Ja bysom celkom rada videla, koľko nasekám chýb. A už mám prvý problém, bo som za nič na svetě nemohla dostať tú čiarku "nad" l (koľko) Mne to niejde (- dalšie slovo, v ktorom mám guláš, či ako sa to u vás hovorí ) ani v angličtine. Ozaj bysom potrebovala tú klávesnicu, ktorú samozrejme nemám, niejde mi to prepnúť. A vy naozaj vobec (sem patrí asi tá strieška, čo? ) nepoužívate krúžok nad "u"? Ma to celkom pletie. :oops: | |
|
| |
dion-fortune Winchester
Počet príspevkov : 12342 Age : 34 Bydlisko : saphire ocean :) Nálada : k-popovská :D Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 21:47 | |
| no ja tenhle problem s tyma divnema znakama nemam protoze ja mam jenom anglickou klavesnici takze si vsechno musite domyslet-coz ma pochopitelne mnohe vyhody protoze mne nemuzete kritizovat za ty specialny e nebo r no a ta strieska nad o sa tusim vola vokan, ale nie som si ista so slovencinou som dlho nic nerobila-myslim gramatikou | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 21:52 | |
| Janni super... Napíšem sem ti sem nejaké tie naše písmenká a potom ich môžeš kopírovať z môjho príspevku: ô, ä, ľ, ĺ a nejaké veľké Ľ Tak ja sa teraz zahrám na učiteľku.. 1. opravoval y - sloveso sa vždy píše s mäkkým "i", neviem, ako je to u vás, no u nás je za každých podmienok v slovese mäkké. 2. bysom - by som 3. svetě- svete 4. kebysme - keby sme 5. niejde - nejde Inak super, žiadne závažné gramatické chyby... Kto si chce ešte overiť svoje jazykové zdatnosti.. U s krúžkom nepoužívame a netuším, ako sa to píše, jedine, keby som ho okopírovala z nejakého vášho príspevku.. dion-fortune: máš pravdu, je to vokáň, bože to som ale lama a to si hovorím študentka slovenčiny... :shame: - kód:
-
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vok%C3%A1%C5%88
Naposledy upravil dňa 19.12.07 21:55, celkom upravené 3 krát. | |
|
| |
janka410 Winchester
Počet príspevkov : 5348 Age : 54 Bydlisko : Morava Nálada : Skvělá Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 21:54 | |
| Som mrtva smiechy (to se asi tak nepíše,co?) Toto bude naozaj super - keby ma videla a toto čitala moja suseda,ktorá je zo Slovenska No aj ja mam veľký problem ako pisať všetky ty striešky a ktovie čo eště | |
|
| |
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 22:04 | |
| Díky za opravu! Jsem zase o něco chytřejší. Teď si to jen zapamatovat. Jo tak to Y máte jednodušší, u nás se rozlišuje ženský rod atd. Viděly jsme psa (jako my ženské) a Viděli jsme psa (jako my všichni nebo muži) atd. atd.... Já to věděla, že to máte jinak, ale nebyla jsem si jistá. Kebysme, to jsem si taky myslela, že to bude zvlášť, ale to já sekám i v češtině dohromady, protože u nás je to strašně složité, kdy dohromady, kdy kdybychom atd, takže si to vědomě zjednodušuji. :shame: Navíc se mnou to budete mít o to těžší, že jsem z Moravy a i když nemluvím přímo hanácky, tak určité znaky hanáčtiny zde jsou. "Tož tak" a podobně... Díky za ty znaky, už jsem si je uložila, teď jen přijít na kloub tomu, kdy a kam je správně hodit... | |
|
| |
| |
| |
Sarinka Diabolský admin
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 22:17 | |
| Samabel: by si sa čudovala, koľko Slovákov nevie slovesnkú gramatiku a ani sa nepokúša sa ju naučiť. Nedávne sme v škole písali diktát a profesor u jednej spolužiačky uviedol cca 35 chýb, vraj prestal v polovici rátať... Janna: to s tými slovesami máte teda ťažšie, ešte riešiť, aký to je rod. Ja mám rodinu na Záhorí a tam sa rozpráva strašne tvrdo a miestami sa záhoráčtina veľmi podobá čestine.. | |
|
| |
dion-fortune Winchester
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 19.12.07 22:30 | |
| ja se moc nad ceskou gramatikou nezamyslim, ono mi to vzdycky tak nejak jede samo- ale jsem si ista ze i se spoustou chyb. ja vsak cetla hodne knih v cestine a take muj neoblibenejsi spisovatel je jiri kulhanke takze mam s tymhle jazykem bohate skusenosti, ale nikdy jsem neprojevila zajem o gramatickou cast, takze mi to jde ztuha-hlavne psani. ja sem taky pekne dlouho nepsala gramaticky spravne ani slovenstinu ne to jeste cestinou. ale no tahle tema je pekne zajimava a docela mne to tu bavi | |
|
| |
Sponsored content
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) | |
| |
|
| |
| Učíme sa po slovensky a po česky taky;) | |
|