| Učíme sa po slovensky a po česky taky;) | |
|
+17SkreechTina Madlen LenkaX22 GoreGasm Soniq Kristine sisel Zizi Kaja jana7413 funny SNlois Samabel janka410 Chrystelle dion-fortune Sarinka 21 posters |
|
Autor | Správa |
---|
jana7413 Lovec v plienkach
Počet príspevkov : 289 Age : 31 Bydlisko : Bratislava Registration date : 15.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 04.03.08 21:07 | |
| no vidiš to Kajka a ja bambus som to nevedela | |
|
| |
Chrystelle Pekelný moderátor
Počet príspevkov : 10688 Age : 47 Bydlisko : Morava Nálada : Skvělá! Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 04.03.08 21:16 | |
| | |
|
| |
jana7413 Lovec v plienkach
Počet príspevkov : 289 Age : 31 Bydlisko : Bratislava Registration date : 15.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 04.03.08 21:19 | |
| presne viem, že keď som bola malá som si myslela, že mliečna čokoláda je biela... neviem prečo vždy jak som si pýtala mliečnu očakávala som bielu a vždy som bola mimo z toho, že je hnedá | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
Počet príspevkov : 7654 Age : 36 Bydlisko : Cardiff, UK Nálada : Sherlocked Registration date : 29.11.2007
| |
| |
Samabel Pekelný moderátor
Počet príspevkov : 10070 Age : 34 Bydlisko : Praha Nálada : Travel and explore!!! Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 04.03.08 22:42 | |
| | |
|
| |
Kaja Winchester
Počet príspevkov : 1232 Registration date : 07.01.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 04.03.08 23:33 | |
| Janka to nevadí aspon si nás naľakala už som sa zlakla,že si sa presťahovala do Česka ma to úplne zmiatlo tým.Vedela som že Si Slovenka ale tým som sa úplne naľakala že si nakonic Českého pôovdu. Nevadí Ja som si vždy myslela že zajace su zelené :shame: | |
|
| |
Zizi Winchester
Počet príspevkov : 4217 Age : 36 Bydlisko : Havaj Nálada : Everyday is another opportunity to shine :) Registration date : 05.04.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 06.04.08 11:10 | |
| Jej česko-slovenský topic paráda. Ja mám češtinu v malíčku - teda len čo sa týka rozmenia. Písať v češtine skúsiť môžem, ale preto, že neviem gramatiku dopadlo by to dosť biedne. Chtěla bych se ale zeptat všech Čechu (nejde mi tam napísať ten krúžok nad u) jestli mi mužou říct, proč mají 1. apríl a 1. máj, když mají duben a květen. Uf snáď som to zvládla Inak češtinu mám veľmi rada, a keďže som zaregistrovaná na množstve českých fór, tak som s týmto jazykom dosť v kontakte | |
|
| |
sisel Žltočočko
Počet príspevkov : 754 Age : 35 Bydlisko : Žilina Nálada : skúškové obdobie :D Registration date : 12.03.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 08.04.08 19:28 | |
| ne ze bych nevedel psat cesky, ale moc se mi nechce. tak me omluvte ja sem se nejvice naucil cesky kdyz sem hral webgame.cz, tam byli vetsinou sami cesi, tak sem od nich neco pochytil | |
|
| |
Počet príspevkov : 10688 Age : 47 Bydlisko : Morava Nálada : Skvělá! Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 08.04.08 19:48 | |
| No tak vidím, že oběma vám to jde docela dobře. Sisel má chybu jen v tom, že u nás se píše neuměl, místo nevěděl. Zizi, já taky nemám problém rozumět Slovákům (až na detaily), ale gramatika, to už je jiná. Zjistila jsem, že ji máte mnohem jednodušší, než my a v tom je teď právě pro mě problém. Docela ironie. No ale ještě chvíli tady s vámi a budu mít v malíčku i tu gramatiku. No a abych ti pravdu řekla, vážně netuším, jaký je přesný důvod těch názvů, na které ses ptala. Řekla bych, že to bude tím, že tyhle názvy jsme používali za dob Československa. Takže tehdy se to moc nerozlišovalo a prostě 1. Máj byl lásky čas a hotovo. Navíc se vždycky staví "májky" a kdyby se jim mělo říkat květenky, to by asi moc dobře neznělo. No a Apríl je u nás vlastně "svátek bláznů", jinak je to jednoduše duben. Opravdu když jsi se na to teď tak zeptala, tak zjišťuji, že fakt přesné vysvětlení ani neznám. Asi je to fakt jen pozůstatek z dob Československa. EDIT: Hele, tady jsem natrefila na definici toho máje u nás. Tak třeba ti to trochu pomůže. - citácia :
- My máme v češtině to podivné rozdvojení duše i v pojmenování tohoto měsíce lásky. Když jde o lásku, májové kvítí i dělnické tradice, je to máj. Jinak mu říkáme květen.
| |
|
| |
SNlois Winchester
Počet príspevkov : 3035 Age : 32 Bydlisko : Jablonec nad Nisou Nálada : po každe epizodě na Bohnice a tady na foru na prášky na uklidnění...:D Registration date : 11.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 08.04.08 20:48 | |
| | |
|
| |
dion-fortune Winchester
Počet príspevkov : 12342 Age : 34 Bydlisko : saphire ocean :) Nálada : k-popovská :D Registration date : 01.12.2007
| |
| |
SNlois Winchester
Počet príspevkov : 3035 Age : 32 Bydlisko : Jablonec nad Nisou Nálada : po každe epizodě na Bohnice a tady na foru na prášky na uklidnění...:D Registration date : 11.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 08.04.08 20:57 | |
| | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
Počet príspevkov : 7654 Age : 36 Bydlisko : Cardiff, UK Nálada : Sherlocked Registration date : 29.11.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 08.04.08 22:20 | |
| U vás sa používa slovo smad? To som ani nevedela a už vôbec neviem, čo to znamená.. Na tom Sprajte bolo určite "počúvaj som smäd", že? | |
|
| |
Kristine Winchester
Počet príspevkov : 1538 Age : 35 Bydlisko : Považská Bystrica Nálada : always great :) Registration date : 05.01.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 08.04.08 23:10 | |
| | |
|
| |
Soniq Winchester
Počet príspevkov : 2126 Age : 30 Nálada : :) Registration date : 24.03.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 22.04.08 14:26 | |
| | |
|
| |
GoreGasm Nevinná obeť
Počet príspevkov : 12 Age : 33 Bydlisko : Krupina/Banská Bystrica Registration date : 25.03.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 25.04.08 19:58 | |
| tohle téma bylo dobrý nápad já osobně nemám s češtinou téměř vůbec žádný problém, tedy alespoň co se týče mluvení nebo poslouchání, rozumím 99% slov trošičku horší je to s gramatikou, ale snad né až tak moc jak tady už psalo pár uživatelů, i já čtu český knížky, a to s gramatikou dost pomáhá no a už když sem se takhle rozepsala, tak musím pochválit tuhle stránku a fórum, myslím, že autoři odvedli kus práce jak jistě vidíte podle mýho počtu příspěvků , nejsem tady moc dlouho :geek: pomalu tady proplouvám tou hromadou slintajících smajlů a snažím se neutopit a s čistým svědomím mohu prohlásit: holky, jste závislé ale asi vám neříkám žádnou novinku, že jo? tak na závěr už jen tolik, jsem ráda, že jsem to tu našla :sunny: doufám tedy, že sem tu češtinu moc nepo*rala ale i snaha se cení, nebo ne? | |
|
| |
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 25.04.08 20:39 | |
| | |
|
| |
Samabel Pekelný moderátor
Počet príspevkov : 10070 Age : 34 Bydlisko : Praha Nálada : Travel and explore!!! Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 25.04.08 20:43 | |
| | |
|
| |
LenkaX22 Winchester
Počet príspevkov : 1639 Age : 39 Bydlisko : Sereď Nálada : look at me.... i´m happy :D Registration date : 03.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 25.04.08 20:56 | |
| GoreGasm teeeda klobuk dole , normalne som si myslela,ze si z ceska.. vazne si ma dostala .. no a to vies,noo my sme tu veru dost tazki zavislaci heh a sme na to patricne hrdi ... a samozrejme ta tu medzi nami vitam | |
|
| |
Madlen Winchester
Počet príspevkov : 2053 Age : 33 Bydlisko : Nový Jičín Nálada : :) Registration date : 11.12.2007
| |
| |
GoreGasm Nevinná obeť
Počet príspevkov : 12 Age : 33 Bydlisko : Krupina/Banská Bystrica Registration date : 25.03.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 26.04.08 0:07 | |
| Janna: môžem ťa ubezpečiť, že naozaj som zo Slovenska a díky za pochvalu k tej závislosti, no veru na niektorých príspevkoch je to neprehliadnuteľné čo sa toho týka, úplne mi stačila téma o fanklube Evil!Sama a všetkým vďaka za privítanie | |
|
| |
dion-fortune Winchester
Počet príspevkov : 12342 Age : 34 Bydlisko : saphire ocean :) Nálada : k-popovská :D Registration date : 01.12.2007
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 26.04.08 0:31 | |
| | |
|
| |
SkreechTina Winchester
Počet príspevkov : 2962 Age : 36 Bydlisko : Bratislava-Dúbravka Nálada : dovolenková Registration date : 27.01.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 26.04.08 0:42 | |
| GoreGasm: a taktiež smekám klobouk pred tvojou češtinou, som bola paf z toho, že tak dobre píšeš, no a čo sa závislosti týka, tak to tu je jasné už na prvý, aj druhý pohľad Dionka: Založ Smelo do toho! To bude zase rozplývania sa | |
|
| |
nikita Crossroads demon
Počet príspevkov : 313 Age : 38 Bydlisko : za zrkadlom Nálada : need more coffee!!! Registration date : 08.03.2008
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 26.04.08 12:39 | |
| todlecto jsem otevřela jen tak náhodně, že co to tady je... a tak jo, ja se taky připojím.... ja s češtinou problém nemám: rozumím, čtu a občas i mluvím, teda to bylo, když jsem pobudla chvíli IN DA LONDON, poněvač jsem bydlela s třema Čechama, a to se nedá pak nemluvit česky... zrovna teďka mám i rozečtenou knížku v češtine: Plavovláska od Mika Waltariho a čte se mi to úplně nádherně, i když na svou mateřštinu nedám dopustit.... to se mě jednou kámoška ptala, jaký je nejkrásnejší jazyk a je si pak chtěla vykopat uprostřed izby hrob, že co jsem jí tam JA napsala ja jí tam hodila nejakej cizí jazyka ona mě skoro i přez icq uškrtila....no jo no jo a vrátim se jestě k začátku, co jste tu psali o tom, že Češi skloňují i jména. to je tím, že v Česku mají 7 pádu a u nás na Slovensku je to tak, že tí naši genialni lingvisti usoudili, že na nás je těch sedum pádu asi moc a tak ten VOKATÍV zrušili... což je podle mě na škodu, protože mi v jazyku chybí. zachoval se u nás jen při třech slovách a to PÁN - Hej pane, zabudli ste si peňaženku. - a ještě při oslovení MAMI a OCI. to je myslím jediné, kde to máme. a jelikož se učím i polštinu tak i tá si zachovala vokatív. jo a taký přidám i z ní něco, protože jak víte jejich slová a naše mohou být podobné, ale ve skutečnosti je to úplně jinak... dám něco co byste ani nevědeli jak je známo věta Som neprítomný./Jsem nepřítomný. v polštine se to píše taktéž Jestem nieprzytomny [jestem ňepšitomy-fonetická transkripce] ale znamená to absolut totál něco jiné... co je: Jsem v bezvědomí. jo jako my ve škole máme taky tak z toho ohromnou srandu. tak jo na teď by to i stačilo nebo né??? tak co jaká jsem byla???? kolikže tu mám chyb????
Naposledy upravil nikita dňa 26.04.08 16:54, celkom upravené 1 krát. | |
|
| |
Sarinka Diabolský admin
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) 26.04.08 15:55 | |
| Tiež som pozerala, keď som si čítala príspevok od GoreGasm a potom pozrela, že je z BB.. Vitaj u nás.. Ten fanklub je veľmi, ehm, taká záležitosť..asi by som to varovanie mala dať väčším.. | |
|
| |
Sponsored content
| Predmet: Re: Učíme sa po slovensky a po česky taky;) | |
| |
|
| |
| Učíme sa po slovensky a po česky taky;) | |
|