CHAPTER 2- POISON-JED
Ranajky, bistro oprotiSam a Dean vosli do bistra a sadli si k najblizsiemu stolu pri okne. Postarsia casnicka, Dorothy sa ich prave vybrala obsluzit, ked ju zastavila jej mlada kolegyna, Gina.
“Nechaj, tych vybavim ja.” Sibalsky sa na nu usmiala. Dorothy len neveriacky pokrutila hlavou.
“Fajn, ako chces.” A v duchu si klasicky pomyslela: “Ach ta dnesna mladez…”
Dean si so zaujmom prezeral menu, ked k nim Gina podisla.
“Uz ste si vybrali?” Dean zdvihol pohlad a pohotovo odpovedal:
“Ja si dam cheeseburger s extra cibulou, ehm Gina” tvariac sa chytro dodal, ked si precital jej meno na vysacke, ktoru mala okolo krku a venoval jej jeden z jeho najocarujucejsich usmevov. Gina sa len koketne zachichotala a usmev mu opatovala. Sam prevratil oci podobnym sposobom ako Dorothy pred chvilou, ibaze on si pomyslel:
“Ach, ten moj brat…” vtom si vsak uvedomil, ze on si este neobjednal a tak prehovoril:
“ Mne iba hrianky a kavu, vdaka.” Gina sa ladne otocila a pobrala sa do kuchyne. Dean sa za nou pozeral so zasnenym vyrazom na tvari a smerom k bratovi dodal:
“ No veru dal by som si povedat.” Sam nevedel na tuto deanovu hlasku adekvatne zareagovat a tak radsej ostal ticho.
Gina sa o malu chvilu vratila aj s jedlom a s Deanom si opat vymenili par milych slov aj zvodnych pohladov. Skoncilo sa to ako obycajne, ulozenim gininho cisla do deanovho mobilu.
“Boze, Dean musis neustale niekoho balit?” znechutene sa spytal Sam, ked Gina opat odisla.
“Ale no tak bracek. Videl si ako vyzerala?” a ustami este naznacil slovo wow. Sam sa neubranil smiechu. Jeho brat bol proste neuveritelny. Obaja sa vsak rychlo pustili do ranajok, lebo poobede chceli vyrazit a cakalo ich este vela prace.
O nieco neskor, motelova izbaPo navrate do izby sa Sam a Dean zacali balit na odchod. Nemali so sebou vela veci, ale aj tak im balenie zabralo cele dopoludnie. Boli takmer hotovi, ked sa Deanovi zatocila hlava a musel si sadnut na postel, aby neodpadol.
“Hej, si v poriadku?” ustarostene sa spytal Sam.
“Uhm, som v poriadku, len sa mi trocha zatocila hlava. To nic nie je.”
Sam sa pozornejsie pozrel na brata a vsimol si, aky je bledy.
“ To mas urcite z tych tvojich zdravych ranajok. Kedy sa konecne naucis, co je pre tvoj zaludok dobre a co nie? Ach.” Vzdychol si Sam, ktoremu doslo, ze bratova nevolnost moze byt sposobena len jednou vecou.
“Pocuj, je takmer poludnie. Podme na obed a tentokrat si das nieco lahke, mohlo by to pomoct. Po obede sa tu este chvilu mozme zdrzat a odpocinut si.” Navrhol Sam, ktory dufal, ze Dean potrebuje len trocha oddychu a zmenu jedalneho listku a opat bude fajn.
Dean prikyvol a pomaly sa postavil. Napriek tomu, ze chvilkova nevolnost uz presla, stale sa necitil najlepsie, no rozhodol sa brata posluchnut. Mozno ma Sam pravdu a on to s tym nezdravym jedlom prehana. Ked uz vychadzali z izby neodpustil si, ale poznamenat:
“Mozes mi sice dnes vybrat obed ty, ale ak na taniery uvidim zeleninu, tak budes dokonca zivota platit za moje jedlo.” Samovi bolo uplne jasne, co Dean mysli, “mojim jedlom” a tak sa radsej zaprisahal, ze nech mu uz vyberie cokolvek ubezpeci sa, ze to neobsahuje ziadnu zeleninu. Na to obaja opustili izbu a uz po druhykrat v tento den sa pobrali smerom k bistru.
Obed, bistroGina cez okno videla ako sa k bistru opat blizsia bratia, s ktorymi sa zoznamila dnes rano. Sokovalo ju to, no svoje prekvapenie dokazala skvelo zamaskovat. Ked vosli do vnutra a usadili sa, rychlo sa poponahlala k ich stolu. Nemohla sa ubranit pocitu, ze dnes je jej stastny den.
“Tak zase vy?” Usmiala sa na nich a okamzite pokracovala, necakajuc na odpoved.
“Co to bude tentokrat? Dalsi cheeseburger?”
“Uhm nie. Vlastne by sme si chceli dat nieco lahsie. Co takto na prirodno urobene maso s ryzou pre mojho brata a prosim bez zeleniny. Mne mozte priniest rybu so zapekanymi zemiakmi a salatom.” Usmial sa na nu Sam. Dean sa na nu pozrel a s vyrazom tvare, ktory hovoril za vsetko a dodal:
“To vies, tuto bracek, chce schudnut, aby sa mohol zucastnit sutaze, Miss America a nechce, aby som mu robil chutky.” Gina sa na jeho vtipe roskosne zasmiala a sla im pre jedlo. Akonahle bola objednavka dokoncena, podisla k ich jedlu a z vrecka na zastere vybrala malu flasticku. Este raz sa otocila smerom k Deanovi a zavahala. Hoci sa snazil posobit uvolnene a v pohode jej pozornemu pohladu neunikli kvapky potu, ktore mal na cele a tiez si vsimla, ze oproti ranu vyzera bledsie. “Mozno mu stacila ta ranna davka?” Uvazovala. Nakoniec vsak z flasticky polovicu vyliala do jeho taniera a opat sa zastavila. Zaplatene dostala za to, aby mu ju tam vyliala celu, ale ona si nebola ista, ci je to dobry napad. Rozhodla sa vsak nic neriskovat a obsah do taniera vyprazdnila cely. “Preco by sa mala starat o muza, ktoreho vobec nepozna a riskovat, ze pride o peknu sumu penazi, ktoru tak velmi potrebovala?”pomyslela si a nasadila si svoju privetivu masku spat.Stale jej vsak hlavou vrtalo to, ze zena, ktora si ju na tuto pracu najala, vedela, ze sa vratia aj na obed, hoci Gina tomu sama neverila. Vzala vsak jedlo a odniesla ich bratom.
Dean sa pozrel na jedlo pred sebou a citil ako mu podskocil zaludok. “Dufam, ze nerobim chybu.” Myslel si Dean, ked sa aj napriek vlastnej netypickej nechuti k jedlu premohol a zacal jest. Sam ho po celu dobu uzkostlivo pozoroval a tak Dean odolal pokuseniu “hrat” sa s jedlom a zjedol polovicu z obsahu na tanieri. Sam dospel k zaveru, ze vzhladom na deanov sucasny stav, to je az az a preto rychlo dokoncil svoju rybu, aby mohli odist. Dean este zasiel za Ginou a slubil jej, ze ked bude niekedy spat v meste urcite jej zavola a na to, obaja opustili bistro.
Gina ich pozorovala ako odchadzaju, a ked sa jej uplne stratili z dohladu vybrala mobil a vytocila cislo, ktore mala zapisane na papieriku.
“Uloha ukoncena. Prave odisli a starsi z nich vyzeral, ze jed uz zacal ucinkovat.” Povedala rychlo a potichu, aby ju nikto nepocul do telefonu. Hlas neznamej zeny, s ktorou sa stretla len raz v zivote jej odpovedal.
“Velmi dobre. Dufam, ze si odmenu patricne uzijes.” A na to ukoncila zena hovor. Gine sa trochu triasli ruky z udalosti tohto dna. Flasticku od jedu aj papierik s cislom vyhodila do kosa a rozhodla sa rychlo zabudnut na to, co sa stalo. Sustredila sa len na peniaze, ktore tymto ziskala a moznosti, ktore sa jej vdaka tomu naskytli. Vratila sa spat do prace a na bratov alebo tu zenu uz viac nepomyslela.
Medzitym, niekolko km daleko v luxusnej vileAlex, sluzka domu len neveriacky pozorovala ako jej pani ranajkovala v zahrade. Vedela, ze jej pani je velmi extravagantna zena s mnohymi tajomstvami a na jej obcas blaznive vystrelky si uz zvykla. Avsak dnes ju jej pani absolutne zarazila, ked je prikazala prestriet stol vonku. Bol sice slnecny den, ktory predpovedal prichod jari, ale aj tak boli vonkajsie teploty v polovici januara este stale iba cosi nad nulou. Alex nechapala, ako jej pani moze pokojne sediet v zahrade a necitit chlad. Navyse tam takto bola uz par hodin a vyzerala, ze tuho premysla. Ked slnko na oblohe dosiahlo vrcholu pani zacala neustale kontrolovat cas a pohlad jej az neprirodzene velakrat zabludil k mobilnemu telefonu na stole. “Zrejme ocakava nejaky hovor,” myslela si Alex. Vtom videla ako sa pani nacahuje za mobilom a odpoveda volajucemu. Hovor netrval dlho, no jej pani viditelne potesil. Po jeho ukonceni sa razantne postavila a opustila zahradu. Isla hore do svojej izby, pravdepodobne sa pripravit na dalsi z jej nocnych vyletov. Alex nevedela, kam jej pani kazdu noc chodila, ale mala pocit, ze to ani nechce vediet a tak sa nepytala. Hoci ju jej pani obcas desila tym, ako rychlo dokazala “zmiznut” alebo pohladmi, ktorymi sa pozerala na niektore jej navstevy, svoju pracu mala rada. Nebolo tazke pre tuto zenu pracovat a dom, hoci bol velky, bol lahky na udrzbu. Alex mala tiez dovolene pouzivat vonkajsi bazen a mala nadhernu izbu, v ktorej byvala. Jedlo mala tiez zadarmo a este k tomu slusny plat, takze sa rozhodla tuto pracu si udrzat, nech to stoji cokolvek. Lepsiu by asi aj tak nenasla. V dome sa nachadzali miestnosti, do ktorych vstupit nemohla a to bol pre Alex najvacsi problem, lebo bola trochu zvedava, ale dokazala sa prekonat. Rozmyslala, kedy sa asi jej pani vrati tuto noc, ked ju z jej myslienok vyrusil hlas zeny, ktora sa v miestnosti ako zvycajne objavila tak necakane, ze Alex privodila takmer infarkt.
“Alex, kedy si mala posledne dovolenku?” spytala sa jej pani domu.
“Myslim, ze pred 7 mesiacmi, pani, ked ste mi povolili ist za sestrou, ktorej sa narodilo dievcatko.” Odvetila Alex.
“Myslim, ze si zasluzis oddych, Alex. Svoju pracu si robis dobre a tiez sa blizi datum tvojich narodenin, vsak?” Alex ostala sokovana. Nikdy by si nepomyslela, ze jej pani si bude pametat datum jej narodenin a tak sa len vdacne usmiala a prikyvla na suhlas. Na to je pani podala obalku.
“Vsetko najlepsie.” Alex nevedela, co robit, a tak trasucimi rukami otvorila obalku, v ktorej nasla letenku a poukazku na zajazd k moru, na Floridu na dva tyzdne.
“Ja neviem co povedat.” Vyjachtala Alex.
“Nehovor nic, len sa chod rychlo zbalit, leti ti to dnes vecer.” Usmiala sa na nu.
“Dakujem, dakujem velmi pekne.” Podakovala Alex a rozbehla sa do izby pripravit na dovolenku jej snov.
Zena sa za nou len spokojne usmievala.
“Ludia vedia byt tak naivny a hlupy…”
Kratko po obede, na ceste do motelovej izbyUz boli takmer pri dverach, ked Deanovi zacal rebelovat zaludok. Nechcel znervoznit brata, ako obycajne a tak sa k nemu otocil so slovami:
“Ty, Sam nechcel by si ist kupit este nejake zasoby jedla a vody na cestu a tiez mapu okolia?” Sam sa zahladel na Deana akoby nechapal , preco by mal ist na nakup prave teraz, ale rozhodol sa mu vyhoviet.
“Oki fajn, budes v pohode?”
“Jasne, ja som predsa vzdy.” Odvetil mu Dean. Sam sa otocil a pobral sa do obchodu, zatial, co Dean vosiel do izby. Len co za sebou zavrel dvere, ponahlal sa do kupelne. Stihol to len tak tak. Nadvihol zachodovu dosku a nechal nech z neho vsetko, co sa posledne dni zjedol vyjde. Davit prestal tesne pred tym ako pocul buchnut dvere. Roztrasene sa postavil a presiel k umyvadlu. Oplachol si usta aj tvar a na chvilu si este sadol na okraj vane a pockal, kym sa mu svet prestane tocit pred ocami. Na to zacul bratov hlas spoza dveri.
“Dean si v poriadku?” S namahou sa postavil a presiel k dveram.
“Jasne, ze som. Preco by som nemal byt? Co si si myslel, ze sa splachnem do zachodu?”posmesne sa spytal Sama. Ten sa zarazil, ale len odvetil.
“Nie prepac, ja len, ze si sa necitil dobre, tak ci sa ti nevolnost nevratila.”
Dean sa na mladsieho surodenca usmial usmevom, ktory Sam okamzite spoznal. Bol to ten, ktory mal jeho brat rezervovany iba pre nho. Obaja teda presli k posteliam, ze si na chvilu odpocinu ako sa dohodli pred tym, ked sa Dean zrazu chytil za brucho a padol na zem, kde sa stiahol do klbka a zacal sa neovladatelne triast.
“Dean!” skrikol Sam, ktory bol okamzite pri bratovi. Nebol si vsak isty, co robit a tak sa ho len opatrne dotkol, dufajuc, ze fyzicky kontakt Deanovi pomoze. Horucava salajuca z deanovho tela ho vsak vydesila na smrt. Okamzite vystartoval k telefonu, ze zavola sanitku, ked zachvat presiel.
“Dean, hej, Dean, co ti je? No tak bracek, hovor so mnou.” Dean lezal na zemi a vyzeral strasne vycerpane. Odrazu vsak prehovoril:
“Sammy…” Povedal to s naliehavostou v hlase, akoby to bolo varovanie a Samovi hned doslo, co bude nasledovat. Schmatol smetny kos pri dverach a rychlo ho polozil pred Deana, ktory donho zacal vracat v momente, ked sa pred nim objavil. Sam ho zozadu podopieral a snazil sa ho upokojit.
“To bude v poriadku, Dean. Je to len chvilkova nevolnost.” Ubezpecoval jeho i sam seba. Ked Dean skoncil pomohol mu na postel a priniesol mu navlhceny uterak. Ustarostene sa nanho pozrel. Dean nevyzeral dobre. Prave, ked sa ho chystal opat opytat, ako sa citi sa deanova tvar opat skrivila od bolesti a on sa stiahol do klbka, ak ked tentokrat na posteli. Tvar zaboril do vankusou a rukami sa pevne objimal okolo trupu. Sam zacal takmer panikarit. Avsak takmer, znamena, ze nie uplne a tak sa opat naciahol za telefonom. Dean mal zrejme otravu jedlom a s tym si on poradit nedokazal. Pred tym nez sa mu podarilo vytocit 911 mu v tom opat nieco zabranilo.
Dvere na ich izbe sa prudko otvorili a dnu vstupila mlada zena. Oblecena bola v dlhom ciernom kabate s kapucnou na hlave a do tvare jej nebolo vidiet. Jedinym pohybom ruky smerom k Samovi, ho pritlacila k stene a zabranila mu v akomkolvek dalsom pohybe. Dean sa zufalo snazil postavit a pomoct bratovi, ale krce mu uz neustupovali a ked sa postavil, este sa ich intenzita zvacsila a opat ho poslali k zemi vo velkych bolestiach.
“Opatrne, Dean. Nechces si predsa ublizit.” Prehovorila ladovym hlasom tajuplna zena. Sam sa na nu nenavystne pozrel.
“Co chces, ty suka?”
“Ale, ale, Sammy. Co to nepocujem? Ake nepekne slova. Mal by si si davat pozor na jazyk, inak si to niekto odnesie.” Akonahle dokoncila vetu otocila sa spat k Deanovi, ktorym presla vlna bolesti a on upadol do bezvedomia.
“Ty mrcha, nechaj mojho brata na po…” Nez stihol dopovedat, demonkin pohlad sa uprel nanho a jemu sa zatmelo pred ocami.