aaaach jo.. tak toto som stihla napísať asi za tri dni (od minulého pondelka) len to sem dávam teraz bo som dnes po skúške, na ktorú som sa musela od stredy učiť.......
taaaaaaaaak zas pripomínam, že som rada, že sa Vám páči môj výtvor, podávam už piatu časť, hádam zachutí.....
no dosť bolo kecov, tu to máte a užite si to.... a potom rýchlo koment plíííííííííz
ENJOY...
ČASŤ PIATA
Čierny Chevrolet sa pomaly, takmer krokom, dorútil po prašnej zemi k rozpadline domu a zastal.
„Pekné miestečko na bývanie.“ poznamenal Dean ironicky, keď vytiahol kľúče zo zapaľovania, „Čudoval by som sa, keby tu nestrašilo.“
Bratia vystúpili z auta a zamierili k domu. Zatiaľ čo si Dean so záujmom obzeral okolie, Sam hľadel na dom. Premeral si ho od ohlodaného komína až po spráchnivené základy a zrakom sa pristavil pri vchodových dverách, v ktorých zazrel niečo podozrivé. Dvere boli otvorené a v nich v tieni za potrhanou sieťkou stála postava a dívala sa na Sama. On v nej hneď spoznal stopárku.
S očami prilepenými na tieň vo dverách zašklbal za Deanov rukáv koženej bundy. Ten sa pozrel na brata, a keď Sam stále hľadel na dom, pozrel aj Dean tým smerom. Smerom na verandu.
„Ale čo!“ poznamenal, keď ju zbadal.
Angela potisla dvere a vyšla von. S batohom na pravom pleci kráčala priamo k chalanom. Dean sa potešil, že ju zas vidí a doširoka sa usmial.
„Dobré ráno!“ pozdravil ju, keď k ním podišla bližšie.
Len na neho letmo pozrela. Potom na Sama, ktorý nebol jej prítomnosťou veľmi nadšený a jeho podozrenie vzrastalo, no neodvážil sa jej na niečo opýtať. Ani sa pri nich nezastavila, ani slovo im nepovedala a šla ďalej. Dean sa za ňou obzrel, ale Sam len nervózne pokrútil hlavou nad neustálymi bratovými pokusmi ju zbaliť a šiel do domu. Jeho brat sa spamätal až na vrzgot verandy pod Samovou váhou a rozbehol sa za ním.
„Hej! Počkaj na mňa!“ zakričal v behu.
Sam ho ignoroval a vošiel dnu.
Vo vnútri víril vzduchom prach a vytvoril tam takmer takú hustú hmlu, že ledva bolo vidieť na krok. Aj neporiadok v dome to skoro zakrylo.
Sam stál uprostred predsiene a obzeral sa okolo seba. Rukou rozháňal prach pred svojou tvárou. Dean ho dobehol dnu.
„Čo sa tu dialo?“ tiež ho prekvapilo množstvo prachu.
Sam mlčal a vykročil k obývacej izbe. Dean ho nasledoval.
V izbe bolo prachu ešte viac a aj neporiadok a porozbíjané predmety naznačovali, že toto bolo epicentrom niečo, čo sa udialo v noci.
„Čo je to? Cítiš to?“ Dean zacítil čosi nezvyčajné vo vzduchu.
„Hej. Cítim.“ poznamenal Sam, ktorému takisto udrela do nosa neobvyklá vôňa, „Nejaké kvetiny.“
Dean pokrčil plecami a ďalej tomu nevenoval väčšiu pozornosť.
Sam sa rozhodol preskúmať izbu zblízka a vykročil vpred.
Stolík, sedačka a stolička stáli uprostred miestnosti tak, ako ich tam Angela nechala. Len soľný kruh zmizol. Teda aspoň väčšina z neho.
Dean z vrecka vytiahol svoj EMF meter a začal sa prechádzať po miestnosti. Len čo ho zapol, kontrolka vyskočila na maximum a prístroj zapišťal.
Sam sa pri stoličke zohol, lebo ho na zemi čosi upútalo.
„Bože! Pozri na to! Tu musela byť včera poriadna party!“ poznamenal Dean keď sa EMF ozvalo.
„Hej! A tu na zemi bola soľ.“ dodal Sam a pošúchal si prsty, ktorými prešiel po podlahe na mieste kde bol ešte v noci ochranný kruh.
„Čo? Ty myslíš, že tá aróma a soľ...“ vypol EMF a pozrel na Sama.
„Robila seansu a vyvolávala ducha? Áno!“ Sam pozrel na brata a vstal.
Dean na sekundu ustrnul, no okamžite vyštartoval von k autu v nádejí, že Angela tam ešte bude.
„Dean!“ zakričal naňho a vystrelil za ním, „Dean!“
Len čo vyšiel z dverí, začal pohľadom hľadať dievčinu. No nikde ju nevidel. Akoby zmizla, akoby sa rozplynula vo vzduchu hneď, ako chalani vošli do domu.
„Musíme ju nájsť!“ povedal rozhorčene Dean, keď za chrbtom zacítil, že ho brat dobehol.
Sam na neho podozrievavo pozrel.
„Ona vie o tom hajzlovi, čo tu zabíja ľudí! Musíme z nej dostať všetko, čo vie!“
Parkovisko bolo takmer ľudoprázdne. Stáli na ňom len tri autá, z ktorých jedna kráska bola čierna Impala. Nestála tu dlho. Ani motor nestihol vychladnúť, keď z opačných strán ulice k nej rýchlo prikráčali dve vysoké postavy mužov a nastúpili.
„Dobre, ty prvý. Čo máš?“ opýtal sa Dean.
„Hrabal som úplne všade. Nikde nič podozrivé. Prvý doktor zmizol v päťdesiatom ôsmom. Vyšetrovali to a uzavreli ako zmiznutie. Aj ostatných šesťdesiat tri prípadov bolo uzavretých ako zmiznutia. Nik tomu nevenoval pozornosť.“ Sam vyklopil tú trošku čo zistil.
„Tak to sa mi nezdá. Ako sa dá ignorovať šesťdesiat tri nezvestných lekárov?“ divil sa Dean.
„Tak to neviem. Ale ako sa zdá, tu bez tela nie je žiadny zločin.“ usúdil.
Dean len mlčky pokrútil hlavou.
„Ale na niečo zaujímavé som narazil.“ po týchto slovách Dean zbystril pozornosť a Sam pokračoval: „Ako som sa tak usilovne prehrabával v tom archíve, všimol si to recepčný a trochu sme sa dali do reči.“
„Hej a čo ti povedal?“ vyzvedal.
„Vraj nie som prvý, ktorý sa zaujíma o tie prípady. Pred desiatimi rokmi tam pátrala aj snúbenica jedného nezvestného doktora, Samantha Hatwayová.“
Dean pozrel na brata: „To je zaujímané!“ prehodil, „Na policajnej stanici mi povedali to isté. Po jeho zmiznutí chodila na stanicu každý deň a vraj bola schopná prevrátiť mesto na ruby, len aby ho našla. A vieš komu patril ten opustený dom za mestom? Doktorovi Davidovi Smithovi.“
„To je ten prvý nezvestný lekár!“ Sama to prekvapilo.
„Presne! Stavíš sa, že je za to zodpovedný práve on?“ naštartoval auto.
Zaparkovali ho pred úzkou ulicou, v ktorej sa mal, podľa adresy, čo Dean získal od milej recepčnej v jednej z nemocníc svojím neodolateľným úsmevom a malým flirtom, nachádzať dom Samanthy Hatwayovej. V nej by sa totiž nemohol otočiť, keďže to bola slepá ulička. Obaja vystúpili a pobrali sa tou uličkou.
„Dean?“ oslovil Sam brata.
„Hm?“ zamrmlal si Dean popod nos.
„Len by ma zaujímalo,“ začal opatrne, „prečo si včera tak besnil, keď sme sem mali ísť?“
No on predstieral, že nevie na čo Sam naráža: „O čom to hovoríš?“
„Dean!“ Sam ho zahriakol, „Včera! V aute!“ náznakom mu to pripomenul.
„Ale... ťažká noc.“ poznamenal sucho.
„Dean! Prestaň s tými nezmyslami a povedz mi to!“ schytil brata za rameno.
Dean sa otočil a otrávene pozrel na Sama: „A ja ti hovorím, že to bola len zlá noc!“
Pobral sa ďalej. Sam naňho pozrel s malým zúfalstvom v očiach.
„Prečo to robíš?! Prečo mi nič nepovieš?!“ Sam ho dobehol.
Už stáli pred Samanthinim domom, keď sa Dean k bratovi obrátil s nevraživým výrazom tváre.
„Naozaj to chceš vedieť?!“ oboril na naňho.
Sam pokýval hlavou: „Áno.“
„Fajn!“ takmer skríkol, ale zahryzol si do jazyka a na chvíľu sa odmlčal. „Len... mal som také tušenie.“
„Čože?“ Sam na neho prekvapene a s úškrnom na tvári vypleštil oči.
„Myslím to vážne Sam! Myslím, že otec je v Arizone.“ Pozrel naňho so psími očami, „Alebo aspoň bol.“
„Prosím?“ Sam nechcel uveriť, „A to len tak, z ničoho nič, si mal vnuknutie? Hľadáme otca po stopách takých zahladených, že by ich nenašiel ani sám Boh a tvoje tušenie ti s istotou hovorí, že náš otec je práve teraz v Arizone! No tak Dean! Ty tomu veríš!“
„Do čerta Sam! Čomu verím, sú moje inštinkty!“ musel sa premáhať, aby nereval na celú ulicu. No nechcel sa hádať s bratom, keď mu nechce neveriť a konverzáciu zakončil: „Vieš čo?! Kašli na to, dobre! Už sa o tom nebudeme baviť!“ a vošiel na dvorček domu Samanthy Hatwayovej.
„Vedel som, že nič nemám hovoriť!“ zamrmlal si nahnevane.
Prebehol po schodoch a zaklopal na rám dvier. Na tvári mal stále nahnevaný výraz. Bolo to poznať podľa zvrášteného čela a záhybkov, ktoré mu vytváral jeho vnútorný hnev.
Sam k nemu priskočil a ani on sa netváril pokojne. No len čo začuli, že sa ktosi k dverám priblížil a otváral ich, úplne sa zmenili. Zahodili za seba svoj spor, akoby sa medzi nimi nikdy neodohral a že je všetko v poriadku. Majú tu predsa prácu, tak načo ťahať rodinné problémy do biznisu.
Dvere sa málinko poodchýlili a zo škáry na nich hľadela žena.
„Dobrý deň. Ste Samantha Hatwayová?“ opýtal sa Dean zdvorilo.
„Áno, to som.“ odpovedala Samantha a dvere otvorila ešte kúsok.
„My sme detektívi zo Santa Fe a vyšetrujeme tu zmiznutia doktorov.“ začal Dean.
„Nie ste detektívi a nič nevyšetrujete.“ odvetila mu Samantha.
„Čo to hovoríte? Sme detektívi. Tu sú preukazy.“ Dean sa začudoval a už vyťahoval z vrecka jeanov placky.
„Myslíte, že vám naletím? Päťdesiat rokov to nik nevyšetroval a zrazu sem niekoho pošlú? Nebuďte smiešni.“ vyhŕkla naňho.
„Dobre. Nie sme detektívi, ale zmiznutia vyšetrujeme.“ priznal Dean.
V tom mu do toho skočil Sam: „Vieme, že vám zmizol snúbenec. Tiež bol doktor, však?“ potisol sa bližšie k dverám a do väčšieho zorného poľa Samanthy, „Nechcete vedieť, kam zmizol? Môžeme vám pomôcť ho nájsť.“
„Myslíte si, že ho teraz, po desiatich rokoch, nájdete živého? Tomu neveríte tak ako ja.“ priznala so smútkom v hlase.
„Je nám to veľmi ľúto. Ale musíte nám povedať všetko, čo o tom viete.“ Dean na ňu začal naliehať.
Samantha na nich chvíľku bez slova hľadela: „David Smith. Všetko to súvisí s Davidom Smithom.“ povedala nakoniec.
Nemala potrebu im povedať, že nie sú jediní, čo za ňou boli ohľadom zmiznutí. Nepovažovala za podstatné povedať týmto dvom "detektívom", že sa tu potuluje ešte niekto. Že tu niekde rieši tento problém aj mladé dievča, ktoré pracuje osamote a nikoho k tomu nepotrebuje. Ale v tejto chvíli Samanthe pripadalo vhodné, aby tej dievčine s tým niekto pomohol. Zvlášť ak to boli podobne typy. Odhadla ich na prvý pohľad. Osamelí s klamstvom na perách ako zásterka, pomocou ktorej sa dostanú do priazne nič netušiacich ľudí a poľahky od nich vymámia potrebné informácie. Hoci Angela jej neklamala a bola úprimná a títo dvaja sa snažili byť nenápadní, vedela, že všetci sa zaujímajú o to isté. O veci medzi nebom a zemou, o skryté a nebezpečné tajomstvá temna, o tiene v tieňoch. Jednoducho o veci, ktoré je lepšie nevedieť.
Po týchto slovách sa dvere pred bratmi zavreli. Dean pozrel na Sama so spokojnosťou v tvári. Otočil sa a vybral sa k autu. Touto návštevou si vlastne len potvrdil, čo už vedel.
„Čo robíš? To nám má ako stačiť?“ začudoval sa Sam obzerajúc sa za domom, keď sa snažil dobehnúť Deanovu rýchlu chôdzu.
„Ona nám viac nepovie.“ vysvetlil mu to.
„Ako to môžeš vedieť?“ čudoval sa Sam.
„Lebo to už povedala niekomu inému.“ Dean vyslovil pre Sama prekvapivú novinu.
„Komu? Myslíš Angelu?“
„Presne tak. Preto dnes v noci pôjdeme do toho zbúraniska a pohovoríme si s ňou.“ Dean prezradil svoj plán.
„A ona bude taká milá a všetko ti povie.“ Sam sarkasticky reagoval.
„Neboj sa, to už zariadim.“ Dean sa uškrnul a nastúpil do auta.
Aj tejto noci vládol oblohe mesiac v celej svojej kráse. Guľatý a žiarivý v splne strážil svoj hárem hviezd, ktoré od neho brali energiu a z plných pľúc sršali bielym svetlom do priestoru. Noc bola preto jasná ako letný deň. Človek ani nepotreboval žiadne osvetlenie, aby na čokoľvek videl.
Bratia sa rozhodli, že najvhodnejší čas na sledovačku bude za tej najväčšej tmy, keď bude mesto už hlboko spať. Auto nechali v kroví asi pol míle od starého domu a vybrali sa tam cez pole. Chceli do ešte stojacej ruiny prekĺznuť zadom, kde by mohli Angelu nepozorovane sledovať a v najnevyhnutnejšom prípade zasiahnuť, aby jej zabránili urobiť čokoľvek, čo by pokladali za paktovanie s duchom mŕtveho doktora.
Od auta postupovali rýchlo a mlčky bez zbytočných hlúpych rozhovorov. Par metrov pred zadnou verandou zastali a obzerali dom. Zrakom hľadali nejaký vhodný ľahký a hlavne nehlučný a nenápadný prístup. Dvere, čo viedli z tej verandy do kuchyne odignorovali, pretože by to bolo príliš nápadné a radšej si vybrali okno kúpeľne na poschodí. Potom by stačilo, aby sa prikrčili niekde pri zábradlí a cez škáry v stenách sledovali, čo sa bude diať v obývacej izbe, kde predpokladali, že bude Angela zase miešať svoje kadidlá.
Poľahky a potichučky sa vyšplhali k oknu a prekĺzli dnu. Pred každým krokom si dobre prezreli miesto, kam chceli položiť nohu, aby podlaha nevydala čo i len najmenší lomoz a neupozornili tým na svoju prítomnosť v dome.
Angela sedela dolu v obývačke na pohovke pri stolíku a stoličke, ktoré tam nechala v rozmiestnení z minulej noci. Aj dnes sa sem vrátila po zotmení a hneď sa začala pripravovať na to, že túto noc skoncuje s pomstychtivým duchom, ktorý sa vymkol spod kontroly. Všetko potrebné už mala hotové a teraz sa už balila. Ľanové vrecúška s bylinkami, plátnové sáčky s rôznymi pochutinami bežne používanými v kuchyni, misky, mažiarik a zdrapy plátna v niekoľkých farbách pchala do svojho vojenského vaku a popritom jedla jablko. To, čo jej zostalo na provizórne opravenom konferenčnom stolíku vkladala do malej tašky. Svätená voda v plastikovej fľaši, nová škatuľa soli, ktorú cez deň kúpila, hranatá plechovica s benzínom a uzlík plátna zviazaný tenkým povrázkom starostlivo uložené v žalúdku zošednutej starej tašky budú teraz čakať na príhodnú chvíľu, aby splnili svoj účel. Tašku potom položila vedľa seba na pohovku a z vaku ešte vytiahla lopatu, keď sa jej za chrbtom ozval známi hlas.
„Vieš, že...“ dievčina mala hlavu vykrútenú na strop a očami sledovala skoro nepočuteľné zvuky z poschodia, ktoré mohlo zachytiť len vytrénované ucho človeka, čo celý život na niečo striehne.
„Hej viem.“ Angela ju prerušila a odhryzla si z jablka.
Potom vstala, lopatu položila k taške na sedačku a vak šupla pod ňu.
pokračovanie nabudúce...